Alter Real

Alter Real brændemærkeAlter Real (AR) rides på "Escola Portuguesa de Arte Equestre", EPAE (The Portuguese School of Equestrian Art), på paladset i Queluz, Lissabon. Der er tale om en kvadratisk hest, brun med sort man og hale, gerne lettere bølget. Hestens bevægelser skal være lette og elegante, og den skal have lethed ved højere øvelser som piaffe og passage, overgange, samt galoppirouetter, spins, hurtige vendinger og stops på bagbenene. Den skal desuden have let til at ”sætte” sig bagtil, således at den med lethed kan udføre ”skolen over jorden”, altså øvelser som terra á terra, levade, pesade, ballotade, kapriole m.m.

Stutteriet ”Real de Alter” blev grundlagt i 1748, men først to år senere flyttet til Alter do Chão, hvor det hører hjemme den dag i dag. Stutteriet bestod dengang af 268 hopper, alle af spansk herkomst, fordi adelen og krigerne ønskede rideheste til enten fornøjelser, skoleridning eller krig. Man var dengang tilhænger af ”ind-/linieavl”, da man mente, at så længe naturen ikke viste andet end gode resultater, hvorfor så ty til andre metoder?!

Alter Real avlshopperne går på store græsarealer i ”Arneio Reservatet” i Alter do Chão. Her foler de ca. 60 hopper hvert forår. Når føllene bliver selekteret fra hopperne, opdeles de i hingste og hopper. Hoppeføllene bliver på reservatet mens hingsteføllene bliver bragt til en ø i floden ”Tejo” ca. 40 km nord for Lissabon. Her boltrer hingsteplagene sig på kæmpe arealer med skov, græs og strand, selvfølgelig under dagligt opsyn og fodring.

Som 3-års bliver hingsteplagene bragt til EPAE, hvor de her vænnes til mennskekontakt. Som 4-års påbegyndes tilridningen af de 15 beridere, som står for den daglige træning af hestene på skolen. Hver rytter på EPAE tager sig uddannelsesmæssigt af fire hingste. Hest og rytter matches efter sind og størrelse. De ca. 60 hingste bliver på skolen, hvor de uddannes i den klassiske ridekunst. Hingstene arbejdes i longe, lange liner, for hånd og under rytter. De bruges primært til forestillinger både på EPAE, men også til arrangementer udenfor skolen.

Hvert år sendes fire avlsgodkendte Alter Real hingste til Alter Real stutteriet, hvor de bedækker hopperne. Man er gået væk fra det gamle avlsmål om ind-/linieavl og er særlig opmærksomme på at hopper og hingste ikke blodliniemæssigt er tæt på hinanden.

Alter Real hopperne tilrides også, så man kan standartisere mentale og morfologiske kvaliteter. De bedste hopper bliver avlshopper på Alter Real stutteriet, resten sælges.

Der er Alter Real-blod i alle lusitano blodlinierne, undtagen Coudelaria National.

webimagesCANWL0A7