Det Traditionelle Portugisiske Kostume

Der findes flere forskellige portugisiske kostumer:

  • Det Traditionelle Portugisiske Kostume
  • Tyrefægter kostumet
  • Campino (bonde) kostumet

Det Traditionelle Portugisiske Kostume
Det Traditionelle Portugisiske Kostume

Det Traditionelle Portugisiske Kostume er tilladt i alle farver, men sort, grå og brun er de mest normale farver, mens kombinationer af lys- og mørkebrun eller, lys- og mørkegrå, samt nålestribet, er knap så forekommende. Kostumet adskiller sig på nogle punkter imellem mand og kvinde. Alle nationer kan ride Working Equitation i det Traditionelle Portugisiske kostume, men på internationalt plan er det kun portugisere, der kan starte i kostumet, mens andre nationer skal starte i deres eget lands national-kostume.

MandenTraditionelt Portugisisk Kostume - mand

Hat: Den portugisiske hat består af en lav hat med en fordybning, samt en bred skygge. Hatten fastsættes med et bredt silkebånd under hagen. Den var oprindeligt ment til arbejdet i marken, for at skygge for solen, men blev hurtigt en del af kostumet for både bønder og velstående portugisere.

Jakke: Jakken er kort, for ikke at forhindre friheden i ridningen. Der findes flere forskellige jakker, men den mest almindelige er den to-delte lapels jakke. Den kan ikke lukkes, men er fint pyntet med knapper, velour- og satinbånd. Linningen i jakken består desuden af silke. Knapperne kan være lavet af glas, horn, træ, knogle, sølv eller metal overtrukket med stof.

Vest: Under jakken bæres vest. Oprindeligt blev vesten brugt som beskyttelse mellem mandens krop og hans bryst-rustning. Da man ikke længere brugte rustning, var vesten dog blevet tradition, som skjorten derefter kom ind under. Vesten har to skrå lommer til enten lommeur eller pengepung.

Skjorte: Under vesten bæres skjorte. Skjorten er som udgangspunkt hvid eller råhvid. Den lukkes hele vejen ned foran med knapper, og er sommetider pyntet med en krøs foroven. Kraven er høj med flip, og lukkes øverst med to knapper med en lille kæde imellem. Knapperne er enten sølv eller guldfarvede.

Skærf: Skærftet dækker en del af skjorten, vesten og den øverste del af bukserne. Det er af materialerne bomuld, uld, satin, velour eller silke.

Bukser: Indtil Den Franske Revolution i 1789 bar mændene ”knæbukser”. De bæres stadig den dag i dag af campinoer og tyrefægtere, mens man i det Traditionelle Portugisiske Kostume nu bærer lange bukser, som slutter over anklen. Bukserne er højtaljede med kun de øverste knapper synlige. Indvendigt er bukserne lukkede med en skjult flap og en knap samler skjorten med bukserne.

Støvler: Støvlerne er enten korte og ender under vristen eller er halvlange og ender midt på læggen. De korte støvler anvendes som regel i forbindelse med leggins, som originalt lukkes med ”olivenblads-lukning”. Støvlerne dækkes af bukserne, som går udenover støvlerne. Støvlerne har en speciel hælkap bestående af en slags ”hylde” hvorpå sporerne ligger.

Handsker: Mennesket har altid båret handsker, først i forbindelse med krig, hvor handskerne havde en beskyttende funktion, senere som et symbol på status. Til det Traditionelle Portugisiske Kostume er det valgfrit, om man vil bære handsker eller ej. Vælger man at bære handsker, skal de stemme overens med resten af kostumet. Det er ofte set, at manden ikke bærer handsker, mens kvinden gør.

Sporer: Til det Traditionelle Portugisiske Kostume bæres sporer. De er lettere klodsede, fastsættes med en læderrem og ligger lavt, ovenpå den specielt designede hæl på de portugisiske støvler.

Traditionelt Portugisisk Kostume - kvinde

Kvinden

Den kvindelige rytter, også kaldet en Amazona, stammer af græsk og betyder "den legendariske kvindelige kriger, som kæmpede til hest". På portugisisk betyder Amazona "den eventyrlystne kvinde, der forlyster sig med ridning af heste".

Op til 1700-tallet red kvinderne i damesadler og kunne derfor bære deres almindelige kjoler til hest også. Man mente, at kvinder der red overskrævs begik en forbrydelse imod deres frugtbarhed og derved muligheden for at blive gravide. I begyndelsen af 1800-tallet begyndte man at designe specielt tøj til de ridende kvinder, men man lagde stadig vægt på luksus frem for funktion. Først omkring 1930 begyndte kvinder at ride i normale sadler og man designede derfor de såkaldte kjole-bukser, sådan som de ser ud i det Traditionelle Portugisiske Kostume den dag i dag.

”The horsewomen are more concerned about the elegance than personal safety” (Lina Gorjão Clara et al., O Traje Português de Equitacão ~ Det Traditionelle Portugisiske Kostume)

Det meste af kvindens kostume er ideel med mandens, det adskiller sig dog på nogle områder.

Hat: Hatten er let og elegant, med en kortere skygge end mandens, og med to silkepomponer på skyggen. Hatten fastsættes i kvindens hår, som opsættes med hårnet i en løs ”pude”.

Øreringe: Øreringene er normalt lavet af filigran af enten guld eller sølv, og er enten store eller små.

Nederdelen: Nederdelen er lang og høj i taljen, hvor den sidder helt tæt. Den lukkes med knapper bagtil, men er også fortil besat med knapper. Både fortil og bagtil er nederdelen slidset op, så kvinden kan ride i den, men så den samtidig ligner en nederdel, når hun går.

Bukser: Under nederdelen bæres også bukser. Kvinden kan ride med de samme slags bukser som manden, eller hun kan vælge at ride med bukser som slutter over anklen, hvor de sidder stramt til, og lukkes med knapper.

Støvler: Kvinden kan enten bære støvler som mandens, eller hun kan bære specielle støvler, som sidder tæt til anklen og ligesom bukserne lukkes med enkelte knapper foroven.

Tyrefægter KostumetTyrefægter kostumet

Da den franske Kong Louis XV regerede i 1800-tallet, benyttede man sig i retten af dette kostume, som idag er traditionelt for tyrefægtning.
Der var oprindeligt kun mandlige tyrefægtere, men idag ses også enkelte kvindelige, som bærer det samme kostume, som manden.

Campino KostumetCampino kostumet
En campino er en slags ”bonde”, som er enten til fods eller til hest. De arbejder i marken, hvor de driver kvæg og tyre. Kostumet er ens for både mænd og kvinder.