Working Equitation

Working EquitationI tidernes morgen var hesten menneskets vigtigste arbejdsredskab i mark og krig. Den skulle derfor være fortrolig med diverse forhindringer og rekvisitter, den kunne møde i sit daglige arbejde, samt være stabil og lydig i mange forskellige situationer. Working Equitation kaldes derfor også for ”Arbejdsridning”. Kombinationen af følsomhed overfor rytterens lette hjælpere, disciplin, samlingsgrad og styrke, gjorde hesten i stand til at udføre selv de sværeste øvelser indenfor dressur og ”skolen over jorden”, på bare én hånd.

I Portugal er traditionerne omkring hesten som arbejdsdyr blevet fastholdt bla. pga. tyrefægtning og konkurrencer i Working Equitation. Idag deltager lande som bla. Portugal, Spanien, Italien, Frankrig, England, Tyskland, Sverige, Brasilien og Mexico. Der afvikles både EM og VM i individuelle- og holdkonkurrencer.

Oprindeligt red man hesten på én hånd (venstre), da højre hånd i krig skulle være fri, til at bære våben. I dag udføres de højeste klasser i Working Equitation også på én hånd.

I Portugal begynder sæsonen i april, hvorefter man kvalificerer sig frem til finalen, som hvert år finder sted kort tid efter ”Den Nationale Hestefestival” i byen Golegã i november.

I Working Equitation rider portugiserne i Det Traditionelle Portugisiske Kostume. Det må andre lande også gerne ride i, men deltager man på internationalt niveau skal man starte i sit hjemlands eget kostume eller stævnebeklædning.

WAWE (World Assiciation for Working Equitation) udsteder reglementet for Working Equitation konkurrencerne.


Discipliner

Konkurrencer i Working Equitation har sit udspring i Sydeuropa og er inddelt i fire discipliner, som er en kombination af dressur og en visualisering af forhindringer, man kan møde i markarbejdet:
 • Dressur - På højeste niveau minder dressur programmet om et grand prix kür-program, hvor der dog kun rides på én hånd.
 • Forhindringsbane (stiltest) - Forhindringsbanen består af min. 11 forskellige forhindringer (se eksempler nedenfor). På forhindringsbanen er det kun tilladt at ride skridt og galop, og forhindringerne skal udføres så korrekt som muligt. Forhindringsbanen skal gennemføres på en maksimal tid varierende imellem 4-6 minutter.
 • Forhindringsbane (speedtest) - Forhindringsbanen skal nu gennemføres på hurtigste tid. Der bedømmes efter følgende: 
     Tid for gennemførelse af bane 
     Tidstillæg for strafpoint 
     Tidsafdrag for bonuspoint
 • Indfangning af kvæg (kun for hold) - Kun ved holdkonkurrencer afvikles denne del. Holdet á fire ryttere skiftes til at udskille en ko fra en flok, for derefter at drive den videre ind i en anden fold. De resterende tre ryttere sørger imens for, at tilbageholde de tilbageværende køer. Maksimaltiden for at udskille en ko er tre minutter pr. rytter.


Forskellige niveauer

 • Begynder - Kun for ryttere, der endnu ikke har startet Nations Cup og Portugisisk Cup, og med en hest på 4-5 år.
 • Debutanthest -  Hest, som endnu ikke er startet i nogen discipliner og med et stangmål på minimum 1,47m.
 • Debutantrytter - Rytteren skal være minimum 20 år og må starte på heste, der går højere klasser, helt op til Serie A og B (dog ikke på internationalt plan)
 • Juniorer - Maksimum 15 år
 • Juniorer - Maksimum 19 år
 • Serie A og B - Hest minimum 5 år, rytter minimum 16 år (B må rides på én hånd)
 • Masters - Rytteren skal minimum være 18 år og hesten minimum 7 år


Forskellige forhindringer

Der findes mange forskellige forhindringer i Working Equitation, og de varieres også i sværhedsgrad. Her er et udpluk af de mest forekommende. Alle forhindringer er et tydeligt billede på tillid mellem hest og rytter.

1. Ottetal mellem tønder


2. Bro


3. Slalom mellem stave


4. Spring


5. Hønse-ring


6. Galopchangementer mellem tre tønder


7. Låge


8. Korridor (evt. formet som et ”L”) Rid frem,      

    parade, ring på klokke og derefter

    tilbagetrædning ud af "L"


9. Et glas vand eller flaske, der skal løftes op fra et

    bord som hilsen


10. Pirouette indenfor en trekant


11. Vara (en lang stav) samles op fra en tønde med  

      højre hånd og afleveres igen i en tønde


12. Fange en ring med vara’en


13. Traversade over bom


14. Afsidning og opsidning på hesten


15. Gennemridning af dal med vand


16. Banket


17. Gennemridning på underlag af varierende  

      materiale

3. Slalom mellem stænger

6. Galopchangementer mellem tre tønder

8. Korridor + Klokke

12. Fange en ring med vara'en

2. Bro

5. Hønse-ring

7. Låge

11. Vara

13. Traversade over bom


Bedømmelse af forhindringerne